| HopVir Występowanie
dotychczas nie monitorowanych wirusów (HpLV, ArMV) i wiroidów (HpSVd, AFCVd, CBCVd)
na plantacjach produkcyjnych chmielu w Polsce ...............................................................................................................................................................................................................
|
Sprawozdania
z wykonania zadań rocznych będą umieszczane na stronie http://chmiel.iung.pulawy.pl
do 15 stycznia roku następnego. Wyniki
badań uzyskane w trakcie trwania projektu będą udostępnione nieodpłatnie dla wszystkich
zainteresowanych. | |
Lata
realizacji: 2018-2020 Kierownik projektu:
dr Marcin Przybyś email: mprzybysiung.pulawy.pl
Skrócony
opis projektu i cele jego realizacji Chmiel zwyczajny (Humulus
lupulus) występuje powszechnie w strefie klimatu umiarkowanego. W Polsce chmiel
uprawiany jest na powierzchni około 1440 ha, co plasuje nasz kraj na trzecim miejscu
w Europie i piątym na świecie pod względem areału i wielkości produkcji. Chmiel
uprawiany jest przede wszystkim na potrzeby przemysłu piwowarskiego, jako surowiec
będący źródłem charakterystycznego smaku i aromatu, ale również przemysłu kosmetycznego
jako składnik szamponów i kremów opóźniających proces starzenia się skóry i farmaceutycznego
gdzie wykorzystywany jest do produkcji leków o działaniu nasennym i uspokajającym,
wspomagających trawienie oraz łagodzących dolegliwości związane z menopauzą. Chmiel
jest gatunkiem wieloletnim, uprawianym przez szereg lat na tym samym stanowisku,
bez zmianowania. Wirusy i wiroidy powodują straty w produkcji chmielu i są bardzo
trudne do wyeliminowania, łatwo się rozprzestrzeniają, a rośliny zakażone stają
się ogniskiem infekcji dla innych roślin na plantacji, co w miarę upływu czasu
prowadzi do akumulacji czynników chorobotwórczych w roślinach. Chmiel porażony
przez wirusy lub wiroidy najczęściej nie wykazuje objawów chorobowych, ale prowadzi
do obniżenia plonu szyszek o niekorzystnie zmienionym składzie chemicznym. Porażenie
chmielu przez te patogeny powoduje obniżenie plonu nawet o 35% oraz redukcję zawartość
alfa kwasów nawet o 40-50%, w zależności od odmiany. Rozprzestrzenianiu patogenów
sprzyjają również wegetatywny sposób rozmnażania chmielu oraz wykonywanie standardowych
zabiegów agrotechnicznych (np. cięcie karp).
W
trakcie realizacji projektu przeprowadzona zostanie ocena szkodliwości chorób
wirusowych dla polskich plantacji chmielu, poprzez określenie występowania w Polsce:
wirusa utajonego chmielu (HpLV), wirusa mozaiki gęsiówki (ArMV), wiroida karłowatości
chmielu (HSVd), wiroida wyboistości jabłek (AFCVd) i wiroida IV cytrusowych (CBCVd).
Materiałem badawczym będą goryczkowe i aromatyczne odmiany chmielu pochodzące
z plantacji chmielu zlokalizowanych w Polsce w lubelskim, wielkopolskim i dolnośląskim
rejonie uprawy. W ramach niniejszego projektu
zostaną opracowane molekularne metody multiplex RT-PCR jednoczesnego wykrywania
trzech wiroidów oraz multiplex RT-PCR jednoczesnego wykrywania dwóch wirusów.
Z uwagi na fakt, iż niektóre wirusy są możliwe do wykrycia tylko w określonych
stadiach rozwojowych rośliny, próbki chmielu będą gromadzone 3-krotnie w trakcie
sezonu wegetacyjnego w roku 2017 i 2018. Ogółem zgromadzonych zostanie 900 próbek
chmielu rocznie. Przeprowadzona zostanie również
analiza wiromu chmielu, dzięki zastosowaniu sekwencjonowania następnej generacji
(NGS). Badanie wiromu ma tą przewagę nad technikami RT-PCR, że nie zakłada a priori,
że w badanej roślinie występuje poszukiwany patogen, ponieważ nie wykorzystuje
gatunkowo specyficznych starterów PCR. Sekwencjonowanie wiromu pozwoli na ilościowe
oznaczenie procentowego udziału poszczególnych patogenów występujących w jednej
roślinie oraz umożliwi wykrycie nowych wirusów, które dotąd nie były wykryte w
chmielu. Badania prowadzone w ramach projektu
będą prowadziły do ulepszenia narzędzi diagnostycznych, co przyczyni się do wczesnego
wykrywania chorych roślin, a tym samym do eliminacji ognisk choroby z plantacji
produkcyjnych. Opracowane w tym projekcie narzędzia diagnostyczne (multiplex-PCR)
pozwolą na jednoczesne, a więc tańsze i szybsze wykrywanie kilku patogenów, które
dotychczas nie były monitorowane w Polsce. Opis wiromu chmielu przyczyni się do
poszerzenia wiedzy na temat chorób wirusowych chmielu oraz dostarczy informacji
na temat skutków infekcji mieszanych kilkoma wirusami jednocześnie.
| |