|
TransHopTab
Wpływ stresu suszy na zmiany w transkryptomie, morfologii i składzie
chemicznym roślin chmielu i tytoniu
...............................................................................................................................................................................................................
|
Sprawozdania
z wykonania zadań rocznych będą umieszczane na stronie http://chmiel.iung.pulawy.pl
do 15 stycznia roku następnego. Wyniki
badań uzyskane w trakcie trwania projektu będą udostępnione nieodpłatnie dla wszystkich
zainteresowanych. | |
Lata realizacji: 2021-2023
Kierownik projektu: dr Marcin Przybyś
email: mprzybysiung.pulawy.pl
Skrócony opis projektu i cele jego realizacji
Celem realizowanego zadania jest poznanie
podstawowych mechanizmów tolerancji roślin na stres suszy w chmielu
i tytoniu.
Określone zostaną wybrane parametry morfologiczne
i fizjologiczne. Na podstawie aktywności genów kodujących czynniki
transkrypcyjne, biorące udział w odpowiedzi rośliny na warunki
suszy, wybrane genotypy badanych roślin zostaną ocenione pod kątem
tolerancji na stres suszy. Badane będą geny biorące udział w ABA-zależnej
i ABA-niezależnej kontroli ekspresji genów.
Na podstawie uzyskanych wyników określone zostanie
tolerancja badanych genotypów chmielu i tytoniu na stres suszy,
co pozwoli na wytypowanie genotypów do szczegółowych badań na
poziomie całego transkryptomu roślinnego. Wskazanie genów mających
wpływ na tolerancję suszy możliwe będzie dzięki analizie transkryptomicznej
wybranych genotypów chmielu i tytoniu.
Spodziewane rezultaty realizacji projektu:
- ocena genotypów chmielu i tytoniu pod kątem tolerancji na stres
suszy
- określenie genów zaangażowanych w tolerancję badanych gatunków
na stres suszy, które w dalszym procesie hodowlanym mogą zostać
wykorzystane jako źródło tolerancji na suszę lub
marker
- określenie wpływu stresu suszy na cechy morfologiczne roślin
- określenie wpływu stresu suszy na skład i zawartość specyficznych
alkaloidów i poziomu cukrów redukujących u tytoniu oraz zawartości
kwasów goryczkowych, olejków eterycznych, ksantohumolu
i indeksu zestarzenia u chmielu.
Wartość dofinansowania ze strony budżetu państwa na 2021 r.: 355
000 zł
Wartość dofinansowania ze strony budżetu państwa na 2022 r.: 505
000 zł
| |